Mat

Årets første mataukprosjekt: Ramslaukpesto

Ramslauken (allium arsinum) er ein sabla flott vekst! Smaksmessig liknar han på kvitlauk, men er kanskje ikkje fullt så skarp i det. Snarare har vi vel med ein mellomting mellom kvitlauk og graslauk å gjere. Han veks i nordlege strøk, klarer seg sjølv og leverer varene i tida mellom påske og pinse. Tradisjonelt har han vore underskatta som matplante til fordel for medisinsk bruk, men i seinare tid har ramslauken slått seg opp som ein regelrett “hotshot”. Sannsynlegvis også litt fordi den har eit slikt flott namn. Alle “nordiske” menykort vinn stjerner i margen når dei legg inn litt ramslaukolje eller garnityr her og der. Forståeleg nok! Vikingkvitlauk FTW. Bilete

Når du først finn ein flekk med ramslauk er jobben meir eller mindre gjort av seg sjølv, ettersom denne veks i lett plukkbare, passe store busker med blad i ei tid på våren når det meste anna av vekstar ligg litt lågare i terrenget. Heile sulamitten er eteleg og stilken lett å rive av. Den største utfordringa er å hugse stor nok plukkesekk eller kanskje snarare, å ikkje plukke meir enn du klarer å gjere i stand etterfylgjande. Underteiknande brukte 15 minutt på å plukke, og deretter omtrentleg 3,5 timar på kjøkkenet med stavmiksaren. Pluss slengtid på løpestikkeslang i hagen. Resultatet vart 8 stykk velfylte glas med ramslaukpesto. Iblanda følgjande: ramslaukblad, masse olivenolje, mandlar, solsikkekjerner, salt, litt sukker, syrigras, litt eddikk og løpestikkestilkar. Mums.

Bilete

Standard

One thought on “Årets første mataukprosjekt: Ramslaukpesto

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s