Retorikk og språk

Kongens store tale (1997)

aka: Hans Majestet Kong Harald V seier “beklager” til den samiske befolkninga i 1997

Fann endeleg(!), etter ei veke med googling og e-postar, talen frå opninga av Sametinget i 1997, der H.M Kong Harald V seier unnskuld til den samiske befolkninga for tvangsassimilasjon, språkutrydding og rasisme gjennom grøvsteparten av det 20. århundret. Og kva ser vi her?!! -Eitt enkelt avsnitt der det sterkaste uttrykket brukt er at ” vi må beklage den urett den norske stat tidligere har påført det samiske folk gjennom en hard fornorskingspolitikk”. Tullar du med meg! Er det dette vi henviser til? Er dette alt?  Resten av dokumentet handlar sjølvsagt om kor fint det er at vi er venner no og alle dei kjekke tinga staten Norge skal gjere framover for å børste salt ut av sårskorpa.
SKUFF! Vi kunne då i det minste presisert kva som var greia! Kva det er vi har gjort, korleis, kven, i kva omfang, i kva tidsrom. Rettare sagt, vi kunne i det minste ha gitt saka sin eigen tale og for anstendigheita si arme skuld i det misnte sagt “Unnskyld!” på skikkeleg vis og ikkje dribla oss unna med eit usselt lite “beklage” i ein tale som var der frå før primært til andre sermonielle føremonn… Pinlig, I say, pinlig.
Standard

One thought on “Kongens store tale (1997)

  1. Therese Hanssen seier:

    Hei, vet ikke helt på hvilken annen måte jeg kunne kontakte deg enn her, men jeg lurer på om du nå har tilgang på denne talen? og om du evnt. kunne si hvor du fant den? Har lett lenge etter den, men finner den ingen plasser, bare dette utdraget som du skriver om her. Studerer First Nations i Canada og tenke å sammenligne ulike beklagelser, men det var ikke bare bare! Håper du ser meldingen min, og hadde vært supert om du kunne ta kontakt hvis du har mulighet!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s